Kleiburg Amsterdam

Klus-flat Kleiburg | complete renovatie appartement.

Dit appartementencomplex in de Amsterdamse Bijlmer kent een lange geschiedenis. Het werd ontworpen door Nederlandse architecten, gebouwd in 1971 en behoort onmiskenbaar tot ons nationale erfgoed. In 2011 werd het, door een herontwikkelingsplan, op het nippertje gered van algehele sloop.

De ruimte bood een uitzonderlijk leeg canvas om mee aan de slag te gaan. Een van de wensen was een originele maar praktische indeling, waarbij het ruwe karakter van de ruimte behouden zou blijven. Op zoek naar raakvlakken met deze wensen, dook ik in de geschiedenis van de Bijlmer.

Oorspronkelijk werd het complex gebouwd voor de huisvesting van grote Nederlandse gezinnen. Dit bleef echter uit en er onstond veel leegstand. In aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname vestigden Surinaamse gezinnen en ook andere culturen zich in de Bijlmer. In de leegstaande garageboxen werden verschillende illegale keukens geopend.

 

De opdrachtgevers hebben beiden een creatief beroep. Ze zijn cultuurliefhebbers, vinden het samenzijn met familie en vrienden belangrijk en hebben een passie voor koken.

Geïnspireerd door de illegale keukens in de garageboxen in combinatie met de wensen van de opdrachtgever ontstond het idee om ‘The Hidden Kitchen’ te ontwerpen. Het werd de drijvende motor achter het project.

In dit Moodboard komt de Look & Feel van het concept tot uiting. Het culinaire, het verfijnde, behoudt van het ruwe karakter, geborgenheid, een natuurlijke en pure uitstraling en ook het kleurgebruik zijn hierin verwerkt.

 

 

Begane grond:

Om de functie van een entree zoveel mogelijk te benadrukken in plaats van berging, werd een kast op maat ontworpen en voorzien van schuifdeuren. Hierin is plaats voor een wasmachine, droger, voldoende opbergmogelijkheden en ophangsysteem voor 1 fiets.

 

 

Verdiepingsvloer:

De ruimte moest plaats bieden aan een werkkamer, logeergelegenheid, eetgelegenheid voor 8 personen in verbinding met de keuken. Een zitgedeelte voor 6 personen. Ruimte voor eigen schilderijen en kunstvoorwerpen.

Voor een ruimtelijk gevoel werden schuifdeuren toegepast . De keuken is het hart van het huis. Hierin werd een bar opgenomen voor de ontvangst van familie en vrienden.

Mijn ontwerpen zijn, waar mogelijk, flexibel in te delen. De werkkamer dient hier dan ook als logeerkamer. En de eetkamer als 2e werkkamer. De schuifdeuren aan weerszijden van de keuken en klepdeur bij de bar doen de gehele keuken desgewenst uit het zicht onttrekken. Op deze wijze kan de werkkamer afgesloten worden van de rest van de ruimte en iedereen optimaal gebruik blijven maken van de woning.

 

Wandaanzicht slaap-/ werkkamer:

De op maat gemaakte kledingkasten in het slaapvertrek, dienen als roomdevider tussen het slaapgedeelte en de badkamer. In de slaapkamer en het toilet werd  bamboe wandbekleding toegepast.

 

Wandaanzicht woonkamer / keuken / eetkamer:

Deze volledige lange wand kreeg de functie van een ‘kunstgalery’ en biedt ruimte aan de schilderijen en kunstvoorwerpen van de bewoner.

Het opbergmeubel in het zitgedeelte is een ontwerp op maat waarin tevens een extra zit-/leesgedeelte is opgenomen.

Een ruwe schets uit de hand geeft een een impressie van ‘The Hidden Kitichen’. Door het sluiten van de klepdeuren boven de bar en de schuifdeuren aan weerszijden van de keuken wordt deze in zijn geheel uit het zicht onttrokken. De knipoog naar de illegale keukens van destjids.

De wanden van de keuken en gedeelte van de woonkamer zijn bekleed met bamboe.

 

Verlichtingsplan:

Industriële verlichting werd afgewisseld met verlichting geïnspireerd op de natuur. De wensen – behouden van het ruwe karakter maar ook verfijning en natuurlijk uitstraling- worden hiermee benadrukt.

De industriële armaturen vormen een mooi geheel met het betonnen plafond. De lamp boven de eettafel is geïnspireerd op de bloesem van bomen en de wandlampen in de slaapkamer en hal hebben een houtstructuur.

De basisverlichting van Modular is een railsysteem dat flexibiliteit biedt voor het aanlichten van de kunst.

 

Wensen van de klant: kleurgebruik wordt gewaardeerd. Natuurlijke uitstraling, comfort, duurzaam.

Uitgesproken kleuren zijn toegepast in meubels en accessoires. Hiermee wordt het creatieve karakter van de bewoners benadrukt. De meubels hebben een uitnodigende en vriendelijke vormgeving en zijn van natuurlijke materialen zoals leer en hout ook werd waar mogelijk gekozen voor recyclede materialen en ambachtelijke producten. Om de natuur te benadrukken is een beplantingsplan opgesteld.

 

Wensen van de klant: natuurlijke, pure en huiselijke uitstraling, het ruwe karakter behouden, verfijnde contrasten in materiaal gebruik.

Om de kunst van de eigenaar volledig tot zijn recht te laten komen is gekozen om een ingetogen kleurpallet toe te passen op de wanden. Een koelere kleur op het zuiden en warmere tint op het noorden.

De bamboe komt op verschillende plaatsten in de woning terug en vormt een mooi contrast met het betonnen plafond en geeft warmte aan de ruimte. Op de vloer is gekozen voor een ruwe gietvloer afwerking.

Een impressie van de werk- / logeerkamer met divan die dient als comfortabel logeerbed. De wand achter de divan is voorzien van een reliëf behang. Als opbergmeubel is een flexibel wandsysteem aan de muur gevestigd welke naar wens van de opdrachtgever kan worden samengesteld.

 

 

 

Een impressie van de materialen van de keuken. De keukenkasten zijn gemaakt van Fenix dat zacht aanvoelt en toch heel sterk is. Door de Nano-technologie kunnen kleine krassen moeiteloos worden weggewerkt. Het gemêleerde aanrechtblad is van Hi-Macs.

 

 

Een impressie van de slaapkamer waar ook bamboe is toegepast. In de badkamer zijn speels geglazuurde tegels aangebracht.