Kleiburg Amsterdam

Klus-flat Kleiburg | complete renovatie appartement.

Dit appartementencomplex in de Amsterdamse Bijlmer kent een lange geschiedenis. Het werd ontworpen door Nederlandse architecten, gebouwd in 1971 en behoort onmiskenbaar tot ons nationale erfgoed. In 2011 werd het, door een herontwikkelingsplan, op het nippertje gered van algehele sloop.

De ruimte bood een uitzonderlijk leeg canvas om mee aan de slag te gaan. Een van de wensen was een originele maar praktische indeling, waarbij het ruwe karakter van de ruimte behouden zou blijven. Op zoek naar raakvlakken met deze wensen, doken wij in de geschiedenis van de Bijlmer.

Oorspronkelijk werd het complex gebouwd voor de huisvesting van grote Nederlandse gezinnen. Dit bleef echter uit en er onstond veel leegstand. In aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname vestigden Surinaamse gezinnen en ook andere culturen zich in de Bijlmer. In de leegstaande garageboxen werden verschillende illegale keukens geopend.

Look & feel. 

De opdrachtgevers, beiden met een creatief beroep en echte cultuurliefhebbers waren opzoek naar een indeling dat ruimte bood voor het gezellig samenzijn met familie en vrienden.

Geïnspireerd door de illegale keukens in de garageboxen en de passie van de bewoners voor het koken ontstond het idee om ‘The Hidden Kitchen’ te ontwerpen. Het werd de drijvende motor achter het project.

In dit Moodboard komt de Look & Feel van het concept tot uiting. Het culinaire, het verfijnde, behoudt van het ruwe karakter, geborgenheid, een natuurlijke en pure uitstraling en ook het kleurgebruik werden hierin verwerkt.

 

 

Verdiepingsvloer:

De ruimte moest plaats bieden aan een werkkamer met logeergelegenheid, eetgelegenheid voor 8 personen dat in verbinding staat met de keuken. Een zitgedeelte voor 6 personen. Ruimte voor eigen schilderijen en kunstvoorwerpen.

Voor een ruimtelijk gevoel werden in de woning schuifdeuren toegepast . De keuken is het hart van het huis en bij het ontvangst van gasten start men met een drankje aan de bar.

In het zitgedeelte werd een kast op maat ontworpen. Het biedt de mogelijkheid om kunstvoorwerpen tentoon te stellen maar tevens ook een extra lees-/zitgedeelte. De wand bij het leesgedeelte werd bekleed met bamboe. Dit is ook doorgevoerd in de buitenwanden van de keuken.

Flexibiliteit kenmerkt onze ontwerpen. Een van de opdrachtgevers heeft beroep aan huis. De werkkamer dient tevens als logeerkamer. Aan weerszijden van de keuken werden schuifdeuren geplaatst. Het gebruik van deze deuren maakt het mogelijk om van het eetgedeelte een werk-/ontvangstkamer te realiseren. De klepdeur bij de bar maakt het mogelijk om de volledige keuken uit het zicht te onttrekken. Voor elke bewoner is het gebruik van het appartement  hierdoor  continue optimaal.

 

Verlichtingsplan:

Industriële verlichting werd afgewisseld met verlichting geïnspireerd op de natuur. De wensen – behouden van het ruwe karakter maar ook verfijning en natuurlijke uitstraling – worden hiermee benadrukt.

De industriële armaturen vormen een mooi geheel met het betonnen plafond. De lamp boven de eettafel is geïnspireerd op de bloesem van bomen en de wandlampen in de slaapkamer en hal hebben een houtstructuur.

De basisverlichting van Modular is een railsysteem dat flexibiliteit biedt voor het aanlichten van de kunst.

 

Wensen van de klant: kleurgebruik wordt gewaardeerd. Natuurlijke uitstraling, comfort, duurzaam.

Uitgesproken kleuren zijn toegepast in meubels en accessoires. Hiermee wordt het creatieve karakter van de bewoners benadrukt. De meubels hebben een uitnodigende en vriendelijke vormgeving en zijn van natuurlijke materialen zoals leer en hout ook werd waar mogelijk gekozen voor recyclede materialen en ambachtelijke producten. Om de natuur te benadrukken is een beplantingsplan opgesteld.

 

Wensen van de klant: natuurlijke, pure en huiselijke uitstraling, het ruwe karakter behouden, verfijnde contrasten in materiaal gebruik.

Om de kunst van de eigenaar volledig tot zijn recht te laten komen is gekozen om een ingetogen kleurpallet toe te passen op de wanden. Een koelere kleur op het zuiden en warmere tint op het noorden.

De bamboe komt op verschillende plaatsten in de woning terug en vormt een mooi contrast met het betonnen plafond en geeft warmte aan de ruimte. Op de vloer is gekozen voor een ruwe gietvloer afwerking.

Een impressie van de werk- / logeerkamer met divan die dient als comfortabel logeerbed. De wand achter de divan is voorzien van een reliëf behang. Als opbergmeubel is een flexibel wandsysteem aan de muur gevestigd welke naar wens van de opdrachtgever kan worden samengesteld.

 

 

 

Een impressie van de materialen van de keuken. De keukenkasten zijn gemaakt van Fenix dat zacht aanvoelt en toch heel sterk is. Door de Nano-technologie kunnen kleine krassen moeiteloos worden weggewerkt. Het gemêleerde aanrechtblad is van Hi-Macs.

 

 

Een impressie van de slaapkamer waar ook bamboe is toegepast. In de badkamer zijn speels geglazuurde tegels aangebracht.